Кролики

Вироблення шкур кролика в домашніх умовах як правильно

Оприлюднено

Правила вичинки шкір кролика

Розведення кроликів – досить прибуткова справа. Ці тварини високо цінуються не тільки серед гурманів за чудовий смак м'яса, але також є джерелом якісного хутра. Вироблення шкур кролика – важливий етап в підготовці сировини для подальшої обробки.

Самостійна вироблення шкури кролика

Далеко не завжди виходить відшукати фахівця з вичинки, до того ж, коштує така послуга чимало, тому багато фермерів задаються питанням, як виробити шкурку кролика в домашніх умовах самому.

Процес отримання хутряної сировини

Щоб мати можливість максимально використовувати продукцію, одержувану після забою кролів, шкуру необхідно правильно зняти. Найчастіше для отримання високоякісного хутра використовують породи певної спрямованості з густим довгим ворсом: шиншилові, білого велетня і т.д.

Найкраще підходять для отримання високоякісних шкурок молоді кролики віком 6-8 місяців. Особи повинні досягати ваги від 3 до 5 кг. Забій планується на закінчення сезону линьки, коли кролики вже повністю поміняють старий волосяний покрив. Сезон доводиться на період часу з листопада по березень.

Тривалість процесу линьки буде залежати від породних особливостей і правильності утримання, тому важливо знати, як визначити закінчення сезону линьки візуально. Коли процес скидання вовни ще не закінчився, під основним покровом волосся проглядається підшерсток, а самі довгі волоски легко висмикуються. Дуже важливо правильно обробити тушку під час свіжування, щоб отримати якісний матеріал.

Найчастіше знімають шкіру методом панчохи, для чого забитого кроля підв'язують вниз головою до палиці і білують, починаючи від хвостової частини і просуваючись до головного. Спочатку роблять надрізи в суглобових частинах. Після відрізають хвіст, вуха, лапи, потім починають стягувати шкіру вниз. Не потрібно занадто розтягувати шкурку, інакше частина хутра осиплеться.

Уся сировина розкладають в стопки, сортуючи шкурки за розмірами. Кожну стопку зважують. Таке сортування необхідна, щоб з точністю прорахувати, в яких пропорціях слід змішувати хімічні речовини. Вироблення шкіри дикого зайця буде проводитися за тим же принципом, що і домашнього кролика.

Особливості хутряної сировини

Кроляча і заяча бахтармой має такі особливості будови, які створюють чимало перешкод в обробці шкіри, тому процес вичинки шкурок займає так багато часу. Кроляча міздря – це по суті ряд з плівок щільної структури, міцно з'єднаних між собою. Відокремити їх при первинній обробці шляхом зіскоблювання просто неможливо. На першому етапі вийде прибрати всього лише залишки плоті і жиру.

Перед тим як формувати шкурки кролика своїми руками, необхідно побільше дізнатися про особливості будови шкірних покривів тварини, підготувати відповідне обладнання та антисептичні суміші для обробки.

Важливо запам'ятати, що віджимання шкурок при замочуваннях проводиться руками в напрямку зростання волосяного покриву і ні в якому разі не методом скручування. Скручування призведе до пошкоджень волосків і розривів шкірного покриву.

Перший етап обробки

Вироблення шкур кролика в домашніх умовах потребують особливої ​​уважності. Необхідно неухильно дотримуватися правил та інструкцій. Заздалегідь слід підготувати:

  • хімічні речовини;
  • сіль;
  • добре заточені ножі.

Мало у кого відразу виходить зробити все ідеально точно і отримати правильно вичинені шкіри. На первинному етапі обробки, відразу після забою тварини, шкуру кріплять на дерев'яну дошку і зчищають залишки плоті і жиру. Лезо необхідно весь час тримати під кутом в 90 ° по відношенню до матеріалу для вичинки і рухатися від нижньої частини до голови.

Припустимо видалення залишків плоті вручну, збираючи їх шарами вкруговую.Важливо провести всі маніпуляції, коли шкура ще не охолола: якщо вона висохне, зішкребти залишилася плоть буде в рази складніше.

Етапи обробки шкури кролика

Якщо в плани не входить вироблення шкурок кролика відразу, необхідно їх законсервувати, а потім натягнути на спеціально підготовлені правилки – дерев'яні дошки А-подібної форми. Горизонтально розташований брусок повинен бути знімним і легко рухатися. Низ шкури повинен бути обов'язково заправлений, в іншому випадку він підвернеться, а хутро в цьому місці вилізе. Категорично забороняється залишати сировину нерасправленном навіть на один день, інакше воно сопреет і загніет. Зберігання на морозі також негативно позначиться на якості сировини.

Після того як шкурка натягнута на правилку, її поміщають в добре провітрюване місце. Температурний режим в приміщенні повинен бути 30 ° С. При підвищеній температурі сировину занадто сильно висушити і стане ламким, знижена температура спровокує заплесневение.

Вироблені шкурки кролика не потрібно довго зберігати, щоб їх не з'їла міль. Якщо ж для виготовлення великої вироби потрібно багато шкурок, їх зберігають в герметично закритому ящику зі спеціальними трав'яними складами від молі в добре провітрюваному приміщенні.

антисептичний етап

Вироблення кролячій шкурки проходить кілька стадій. Всі дії необхідно виконувати у відповідній послідовності. Вироблені шкурки кролика укладають в хімічний розчин для відмочування. На 1 л води додають 30 г бури, 2 г карболової кислоти і 50 г кухонної солі. Можна скористатися фурациліном.

Відмочують шкурки в скляний або емальований тарі. Щоб сировину не спливало догори, на нього кладуть важок. Шкурки повинні бути покриті водою на 2 пальці. Для повної антисептичної обробки необхідно регулярно перемішувати сировину. Весь процес може зайняти від 6 годин до 4 діб.

Нещодавно законсервовані шкури обробити набагато швидше, ніж ті, які були неправильно очищені або занадто сильно висушені. Є 2 параметри, за якими можна визначити, що процес відмочування завершено успішно:

  • волосяний покрив щільно тримається в шкірці;
  • міздря еластична і добре піддається механічній дії в будь-якому місці.

етап мездренія

Після того як шкурки пройшли антисептичну обробку, їх необхідно ретельно віджати. Тепер можна переходити до етапу мездренія – видалення внутрішніх шарів дерми і її розпушування, щоб забезпечити більш ретельну обробку антисептиками в подальшому. З внутрішньої поверхні гострим ножем зчищають залишки плоті і жиру.

Після того як частина внутрішнього шару дерми видалена, проводиться розбивання залишилася міздрі від хвостовій частині до головного тупим боком ножа. На даному етапі слід робити свою роботу дуже акуратно. Занадто перестаравшись, можна оголити кореневища волосяних цибулин на внутрішній стороні або недостатньо ретельно провести обробку. На відео можна розглянути весь процес в деталях.