Вироблення шкур кролика в домашніх умовах
У вашій присадибній господарстві є кролики, але ви все ще не зважилися почати самостійно виробляти кролячі шкурки? Не засмучуйтесь! Якщо ви уважно вивчите цю статтю, ви неодмінно зможете впоратися з цим завданням. Вироблення шкур кролика в домашніх умовах вимагає особливого підходу і терпіння, а також знань всіх етапів: від забою тварини до безпечного зберігання самих шкурок.

Кожен кролівник бажає досягти 100% ефективності свого господарства
Масовим споживачем шкурок, кролячих в тому числі, є хутряна промисловість. Друга в рейтингу галузь, в якій застосовується кролячій пух – виробництво фетру.

Основною метою розведення кроликів стає саме отримання міздрі, тому що ціна хутра явно перевищує вартість м'яса
Зміст покрокової інструкції:
Інструменти для обробки шкурок кролика
Перед початком вичинки кролячої шкури потрібно подбати про те, щоб під рукою були всі необхідні інструменти, а також чисте і комфортне робоче місце, на якому вам буде зручно виконувати всі етапи обробки.
Вам знадобляться:
- болванки – для витяжки шкурок;
- дерев'яна палиця – щоб розмішувати шкури;
- гострий ніж;
- місткі ємності і чаші;
- цвяхи;
- гумові рукавички;
- деякі фахівці для вичинки шкір використовують ножиці (звичайні і з загнутими краями), а також щітки з щетиною різної твердості.

Інструменти, які необхідні в процесі вироблення
Етапи вироблення кролячій шкурки
Оптимальним періодом часу для забою кролів є проміжок з середини осені до середини весни, так як в цей час закінчується линька тварин.
Особливо вдала вироблення у 8-місячного молодняка і зрілих особин вагою 3-5 кг. У цьому віці тварини мають добре сформованим щільним хутром, що значно полегшує процес зняття з шкіри залишків м'яса і жиру. Сировина при цьому не пошкоджується.
Якщо ви не впевнені, чи закінчилася линька у ваших кроликів, можна перевірити в такий спосіб. Проведіть вологою рукою по шкірці. Якщо вовни на руці буде трохи, можете сміливо приступати до забою.
Породи, які відомі завдяки отличительному хутрі:
- Рекс;
- ангорка;
- метелик;
- баран;
- шиншила;
- Білий велетень;
- Чорно-бурий;
- Каліфорнійський.
Вироблення шкур кролика може займати в середньому близько 6 днів. Тривалість процесу залежить від методів вироблення та, безумовно, від ваших навичок і умінь.
- Підготовка необхідних інструментів.
- Отмока.
- Мездрение.
- Знежирення.
- Пикелевание.
- Дублення.
- Жирівка.
- Просушування і усунення недоліків.
Таблиця 1. Технологія отримання шкур




Для того, щоб продукція мала товарний вигляд, необхідно з усією відповідальністю поставитися до процесу зняття шкури.
Відео – Як зняти шкірку з кролика
Якщо шкуру під час оброблення пошкодили, місця пошкоджень можна акуратно зашити міцними нитками.
Натягування шкіри для просушки
Якщо ви не збираєтеся обробляти шкуру відразу після зняття в день забою, можна її законсервувати за допомогою спеціального обладнання, на яке натягується кролячий хутро – правилки. Також правилку використовують для просушування шкурок, що дуже зручно і практично. Конструкція цього пристосування повинна за формою нагадувати букву А.
Правилку можна зібрати самостійно з 2-х брусків розміром 20 * 50 мм. Між брусками потрібно поставити пересувний кілочок, який буде розсовувати їх на потрібну ширину.

Правилка для шкур кролика
При натягу дотримуйте кілька правил:
- хутро розміщується внутрішньою стороною;
- розтягнення має бути помірним і акуратним;
- закріпіть краю;
- ретельно підбирайте розмір правилки.
При повному висиханні кролячі шкурки можуть зберігатися досить тривалий час. Головне, щоб до них не дісталися жуки-кожееди і інші шкідники.
особливості вичинки
Насамперед підготуйте всі інструменти.Потім приступайте до роботи.
На початковому етапі підготовки проводять процедуру отмокі, яка дозволяє повернути шкірі еластичність і м'якість.
Заздалегідь слід підготувати:
- речовини, перераховані в таблиці нижче;
- сіль;
- добре заточені ножі.

В процесі отмокі не економте воду, сировину необхідно повністю занурити в розчин
Тривалість процедури отмочкі:
- для шкурок, відмочують відразу, вистачить 4 годин;
- для раніше заготовлених – 11-12 годин з подальшою витримкою в 2% -му розчині кухонної солі.
Закінчувати Отмочку слід в тому випадку, коли шкурка стає м'якою і достатньо пластичним, а шерсть при дотику залишається на місці і не прилипає до рук. Якщо цього не відбувається, залийте її новим розчином і вимочіть ще раз.

Наступним етапом вичинки кролячої шкури є мездрение. У разі якщо відразу після забою первинна обробка була проведена ретельно і правильно, в подальшому мездрение проходить значно легше і швидше.
Мездрение – це процес звільнення шкури від жирових залишків, сухожиль і м'язів. Для цієї процедури можна використовувати кухонний або мисливський ніж.
Інструмент не повинен бути занадто гострим, інакше ви ризикуєте пошкодити шар дерми.
Перш ніж приступати до мездрение, необхідно уважно оглянути шерсть. Якщо в ній є колючки або інші сторонні предмети, вона може пошкодитися.
Потім відбийте шкіру ножем, видаліть зайву вологу сухою ганчіркою.

Шкіра кролика після мездренія
Мездровка – непроста робота, але результат вас приємно здивує: шкіра набуває білизну, м'якість і еластичність.
Не залишайте кролячі шкурки необроблена навіть на добу – вони можуть швидко згнити. Також категорично не рекомендується зберігати шкурки на морозі і на сонці.
знежирення
Щоб позбутися від залишкових верств жиру з поверхні, обов'язково проводиться знежирення. Для цього потрібно розвести будь порошок для прання (4 г на 1 л), шампунь (1-2 ч. Ложки) або миючий засіб для посуду (кілька крапель).
Зварювання шкури не відбудеться, якщо температура розчину буде менше 40 градусів. Прати шкурки потрібно до тих пір, поки вони не придбають світлий приємний відтінок. В такому стані волоски починають поскрипувати.
Не забувайте, що абсолютно у всіх порошків і інших засобах побутової хімії знаходяться лужні елементи, тому прання не повинна бути тривалою (не більше 1 години), щоб не пошкодити шкіру.
Далі потрібно добре прополоскати. Обов'язково змініть воду кілька разів. Після дайте рідини стекти, протріть мездру тканиною, змочивши її в бензині.

Знежирення в засобі для прання
пикелевание
Процедура пикелевание полягає в обробці сировини розчином з метою надати шкурі міцності. Можна також виконати і квашення, однак по відгуками і коментарям фермерів зі стажем, пикелевание куди простіше і ефективніше.
Спочатку вариться Пікель:
- 1 л води нагрівається до температури 35 °.
- У киплячу воду додаються 50 г солі і 12 мл оцтової кислоти.
3 літри Пікель розраховані на 1 кг шкурок.
Тривалість пикелевание – від 15 до 24 годин. Тривалість визначається при утворенні «сушінкі» (утворюються в районі паху). Зверніть увагу, якщо на згинах видніються білі смужки, це означає, що шкури пора виймати з розчину.
При пикелевании змінюється волокниста структура шкіряної частини шкурки. Вона зневоднюється, ущільнюється, набуває специфічну шорсткість.
Надалі виникає необхідність нейтралізувати сторонні запахи на шкірі. Для обробки готується розчин з 1.5 кг. соди на 1 л. теплої води. Нейтралізація тривати від 30 хвилин до 1 години.
Просушивши міздрю, приступаємо до не менш важливого етапу вичинки – дублення. Ця процедура надає шкірці еластичність, зносостійкість і міцність.
Висушити шкурки можна за допомогою правилок. Для того щоб шкурка стала більш м'якою та еластичною, періодично знімайте її, розминайте і струшуйте.

Після дублення міздрю необхідно пом'якшити, тобто прожіровал. Колагенові волокна потрібно обов'язково покрити жиром. Якщо цього не зробити, є ризик, що дубитель вимиється при першому ж пранні. Плюс висихаючи шкурки грубеют.
Жирування відбувається шляхом змазування шкурки водно-жировою емульсією, яку потрібно нанести максимально тонким шаром. Далі залиште шкурку, вона повинна просочитися.
Рецепти емульсійної просочення для жирування:
- гліцерин і яєчний жовток (1: 1);
- закип'ятити 1 л води з 50 г господарського мила, 15 мл нашатирного спирту і 0,5 кг будь-якого жиру.
Ідеальний варіант для просушки – температура житлового приміщення в зимовий час, а в літній – сарай, майстерня або інше місце з хорошою вентиляцією повітря.
Сушити шкурки біля печі або поруч з електроприладами – не найкраща ідея. Також не рекомендується вивішувати їх на мороз і на яскраве сонце.
Якщо колір хутра рівний, його залишають як є, в первозданному вигляді. В іншому випадку його попередньо фарбують.
Після процедури дублення просушені шкурки слід просочити жиросодержащая речовиною, щоб уникнути сухості і тріщин в подальшому. З цією метою зазвичай застосовується риб'ячий жир, сало, касторове масло, гліцерин або жирний крем. Шар повинен рівномірно наноситися на поверхню. При обробці постарайтеся не забруднити хутряні ділянки, щоб не зіпсувати їх.

Вироблені шкурки кролика після завершальних етапів набувають м'якість
Щоб домогтися естетичного вигляду і завершеності, шкурки необхідно:
- періодично розминати, струшувати;
- добре натерти зубним порошком з внутрішньої сторони для придбання чистого світлого відтінку;
- повністю видалити жир.
Після цих дій шкурка стає м'якою і красивою.
Ось і все – робота закінчена, а кроляча шкурка придбала м'якість, чистоту і пухнастість. В подальшому її можна кроїти і використовувати для пошиття красивих, теплих і практичних речей.
Зберігання кролячих шкурок
Коли всі кроки обробки були проведені правильно, з дотриманням усіх технологій, кролячі шкурки можуть зберігатися досить довгий час до подальшого застосування.

Зберігайте шкурки в сухому вентильованому місці
Якщо для пошиття певного хутряного виробу вам необхідно накопичити велику кількість шкурок, зберігайте їх в сухий, щільно закритій коробці.
Попередньо покладіть туди засіб захисту від молі. Подбайте, щоб у приміщенні була хороша вентиляція. Для зберігання також чудово підійдуть мішечки з натуральної тканини.
Робота з виробленням кролячих шкурок досить педантична, вимагає чіткості дотримання всіх етапів. Тому не факт, що відразу ви отримаєте ідеально вироблену шкуру. Але коли ви наб'єте руку, у вас обов'язково все вийде.
Від правильної технології розведення кроликів буде прямо залежати успіх вашого підприємства. Про те, як правильно розводити кроликів, ви можете дізнатися в спеціальній статті нашого сайту.
Дотримуючись наших інструкцій, вироблення шкурок кролика стане для вас зрозумілою і елементарної, і ви легко зможете отримувати якісний результат своєї роботи.
Відео – Як правильно зберігати кролячі шкурки

Микола Журавльов головний редактор
Автор публікації 27.11.2018
Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!