Радянська шиншила
Радянська шиншила – це найбільш відома порода кроликів, яку розводять з метою одержання шкури і м'яса. Шерсть за своїм зовнішнім виглядом і структурою схожа на хутро шиншили, тому такого підвиду і було дано характерну назву.
Сьогодні ми докладніше розповімо про цих тварин: історії виведення породи, особливості та описі радянського кролика-шиншили, поговоримо про те, як правильно утримувати звірів і доглядати за ними.

Історія походження
Порода була виведена завдяки тривалій роботі радянських селекціонерів. Великих білих кроликів схрещували з карликовими особинами породи шиншила. В результаті такої роботи вдалося збільшити масу тіла і якість вовни. Крім того, отримане в результаті схрещування потомство, повністю адаптували до клімату російських регіонів. Нову породу офіційно визнали і зареєстрували в 60-х роках. З цього часу кроликів почали розводити по всій країні.

опис породи
Це досить поширена порода м'ясо-шкурного напрямки. Дорослі особини відрізняються значною масою тіла. Містять таких кроликів дрібні і великі фермерські господарства. А також деякі люди вирощують їх як домашніх улюбленців.
Основні характеристики кроликів:
- тулуб міцне, його довжина становить близько 65-70 см;
- груди масивна, випирає назовні;
- спина довга з вигином;
- вуха прямі, середнього розміру;
- стегна круглі, лапи міцні;
- при великих габаритах тіла є досить мініатюрна голова;
- вага дорослого кролика залишає від 4 до 8 кг.

Ця порода кроликів відноситься до великої
Ще однією головною особливістю кроликів є пухнастий і м'який хутро сіро-блакитного відтінку. На животі і біля очей є світлі ділянки вовни. Вуха і хвіст мають більш темне забарвлення. Таке хутро користується великим попитом, недосвідченій людині досить складно відрізнити його від шерсті дикої шиншили.
Продуктивність радянської шиншили
Таких кроликів розводять навіть в умовах великих тваринницьких ферм. Вони швидко себе окуповують завдяки високому попиту на готову продукцію. Вартість кожної такої шкурки становить коло 3500 рублів, а іноді і більше. На забій кроликів відправляють вже до 3-4 місяців. В такому віці вони досягають розмірів дорослої особини.

Готові до продажу шкури
А також велику цінність представляє м'ясо кроликів. Воно відрізняється приємним смаком, використовується для приготування дієтичних страв. Тушки у кроликів м'ясні, містять мінімальну кількість кісток. У такому м'ясі є багато корисних для організму людини вітамінів і амінокислот.

Зміст і годування кроликів
Радянські селекціонери змогли вивести породу з високим ступенем продуктивності, при цьому кролики абсолютно невибагливі в утриманні. Особи швидко адаптуються до змін погодних умов. Однак для нормального росту поголів'я слід дотримуватися такі рекомендації:
- клітини з кроликами необхідно встановлювати в місцях, куди не потрапляють прямі сонячні промені;
- взимку крільчатника утеплюють, щоб захистити від морозів і протягів;
- потрібно періодично чистити клітки від забруднень, міняти підстилку;
- не варто порушувати звичний графік годування тварин;
- в поїлки повинна бути тільки свіжа і тепла вода.
Оскільки у кроликів є густий і теплий хутро, дозволяється утримувати їх у вуличних крільчатниках. Однак в зимовий період буде потрібно посилене харчування.

Процес годування кроликів
В умовах великих ферм, кролики містяться в багатоярусних шедах і клітинах з механізованим пристроєм. Шедовими система передбачає установку відразу декількох блоків. Корм і вода надходять до вихованцям завдяки автоматизованій системі. Це значно полегшує працю фермера. Подібним механізмом може управляти одна людина, забезпечуючи харчуванням тисячу кроликів.
Однак для утримання таких вихованців можна і самостійно змайструвати клітини. Довжина їх повинна становити близько 3,5 метрів. Кроликам потрібно просторе приміщення, інакше можуть проявитися різні хвороби суглобів. У клітці слід передбачити нормальну вентиляцію.
Детальніше про виготовленні клітин для кроликів читайте тут.

Деякі кролівники вважають за краще містити особин в ямах. Однак це значно відбивається на якості хутра, який може забруднитися. При утриманні кролів у вольєрах потрібно вибрати просторий ділянку, а потім натягнути зверху тент. Однак такий спосіб підходить тільки для регіонів з теплими зимами.
Таблиця 1. Процес дезінфекції клітини