Користь і шкода печінки кролика
Печінка кролика – дієтичний продукт, що володіє ніжною структурою і приємним смаком. У цього субпродукту в хімічному складі міститься багато корисних для здоров'я елементів, але надмірне його вживання замість користі приносить шкоду.

Користь і шкода печінки кролика
Хімсклад і калорійність
У 100 г кролячій печінки міститься наступне (в г):
- білків – до 16,38;
- жирів – до 10,61;
- вуглеводів – до 0,98;
- води – до 70,9;
- золи – до 1,4.
Калорійність печінки кролика дорівнює 171 ккал на 100 г продукту. Печінка кролика в своєму хімскладу містить ряд корисних для здоров'я вітамінів і мінералів.
Вітаміни в 100 г субпродукту (в мг):
- холін – 194,4;
- РР – 13,3864;
- ніацин – 10;
- ретинол – 0,13;
- аскорбінова кислота – 25;
- пантотенова кислота – 5,8;
- рибофлавін – 2,1;
- піридоксин – 0,9;
- бета-каротин і тіамін – по 0,5;
- альфа токоферол – 0,4.
У малій дозі в кролячій печінці присутні фолати (240 мкг), біотин (80 мкг), кобаламін (16,58 мкг).
Макро- і мікроелементи в 100 г субпродукту (в мг):
- калій – 289;
- фосфор – 268;
- сірка – 204;
- натрій – 90;
- хлор – 80;
- магній – 24;
- кальцій – 15;
- залізо – 17,5;
- цинк – 6,6;
- марганець – 0,318.
У малих дозах в хімсклад продукту входять йод (13,1 мкг), кобальт (15 мкг), мідь (386 мкг), молібден (58 мкг), хром (9 мкг).
Амінокислоти в 100 г субпродукту (в г):
- лейцин – 1,93;
- глутамінова кислота – 2,78;
- аспарагінова кислота – 1,87;
- аланин – 1,45;
- валін – 1,26;
- лізин – 1,07;
- гліцин – 1,07;
- пролин – 1,01;
- аргінін – 1,01;
- фенілаланін – 0,98;
- ізолейцин – 0,94;
- треонин – 0,72;
- тирозин – 0,67;
- серин – 0,49;
- гистидин і метіонін – по 0,42;
- триптофан – 0,4;
- цистеїн – 0,23;
- гидроксипролин – 0,06.
Жирні кислоти в 100 г субпродукту (в г):
- оленів – 1,54;
- пальмітинова – 0,91;
- омега-6 – 0,7;
- лінолева – 0,58;
- миристиновая – 0,02;
- стеаринова – 0,47;
- пальмітолеіновая – 0,12;
- арахідонової – 0,12;
- докозагексаеновая – 0,09;
- омега-3, мірістоленовая, гептадеценовая, гадолеіновая, ліноленова – по 0,01.
Користь печінки кролика полягає в її багатому на вітаміни і мінеральні елементи хімскладу. Вона сприятливо впливає на здоров'я, володіючи унікальними цілющими властивостями і зважаючи дієтичним продуктом, відповідним для дітей, вагітних жінок і людей похилого віку.

Печінка кролика дуже низькокалорійний продукт. Він стане відмінним елементом раціону людини, який стежить за своєю вагою
- Вітамінна група. Забезпечує нормальний розвиток організму. Підтримує репродуктивну функцію. Відповідає за хороший стан шкіри. Стабілізує імунітет. Бере участь у вуглеводному, енергетичному, білковому, жировому обмінних процесах, окисно-відновних реакціях, синтезі гормонів, гемоглобіну і фосфоліпідів.
- Мінеральна і кислотна групи. Відповідають за фізіологічні процеси. Регулюють кислотно-лужний, водний і електролітний баланси. Забезпечують проведення нервових імпульсів. Утворюють кісткову і сполучну тканини. Виступають елементами антиоксидантної системи захисту. Контролюють рівень холестерину і глюкози.
Результат вживання продукту:
- зміцнюються кістки і зуби;
- сповільнюється процес старіння;
- підвищується опірність організму;
- нормалізується травлення і робота шлунка і кишечника;
- відбувається очищення печінки;
- стабілізується нервова система.
Шкода від печінки кролика, який вона здатна завдати здоров'ю людини, пов'язують з тим, що вона накопичує в собі шкідливі речовини. Важливим фактором виступає і те, що в складі печінки міститься великий відсоток жирів.

Даний продукт шкідливий людям, що страждають на гемохроматоз. Це захворювання пов'язане з надлишком в крові заліза
Як вважають дієтологи, печінку кролика не варто вживати в їжу частіше, ніж раз на тиждень. Показник холестерину в кролячій печінці дорівнює 350 мг на 100 г субпродукту.
При надмірному вживанні печінковий субпродукт викликає наступне:
- розлади системи травлення;
- скачки і підвищення артеріального тиску;
- головні болі;
- погіршення загального самопочуття.
- подагра;
- гемохроматоз;
- дитячий вік до 10 місяців.
З обмеженнями вводять кролячу печінку вагітним і дітям.
Практичне застосування
Практичне застосування печінку кролика знайшла в кулінарній справі. Цей субпродукт присутній в салатах і других стравах. Класичним блюдом є паштет, приготований з печінки кролика.
Середній час варіння субпродукту – 15 хвилин, середній час обсмажування – 6 хвилин.
Перед приготуванням печінку кролика замочують у молоці для додання йому ніжного смаку і позбавлення від неприємного запаху.