Опис породи Новозеландський кролик

Новозеландський кролик – популярний вид для домашнього та промислового розведення. Вони поширені у всіх куточках світу і мають кращі показники темпів зростання. Представники цієї породи абсолютно невибагливі, легко адаптуються до жаркого і холодного клімату. Популярність також обумовлена високою якістю хутра: однотонні шкурки білого і червоного забарвлення затребувані в пошитті хутряних виробів.
Історія походження породи
Кролики новозеландці породи виведені на території США. Спочатку в стандарті описувалися тільки особини з червоним забарвленням. Офіційною датою їх «народження» вважається 1910 рік. Предки цих кроликів – сріблясті шампань і представники породи Бельгійський Велетень.
Подальша селекційна робота дозволила отримати чисто біле забарвлення шерсті. Ці кролики зареєстровані в 1916 році в Каліфорнії. Для їх виведення використовувалися альбіноси породи Новозеландський червоний кролик і Білі Велетні.
Довідка. На територію сучасної Росії новозеландська порода потрапила в 1971 році. Кролики відмінно адаптувалися до суворих зим, тому швидко поширилися по території всієї країни.
Опис і характеристики порід
Всі кролі-новозеландці характеризуються невеликими габаритами. Маса тіла дорослої особини не перевищує 5 кг. Форма тіла – витягнута, довжина тварини становить 47-49 см. У Новозеландській породи добре розвинена мускулатура, практично відсутні жирові відкладення. «Новозеландці» вирощуються в якості м'ясної породи, відмінно розмножуються і невибагливі в догляді.
Довідка. Кролики Новозеландській породи дають забійний вихід маси до 58%, вихід м'яса – до 77%. Шкурки для цієї породи є вторинним продуктом.
На відміну від червоних побратимів, НЗБ кролики мають більш сильним імунітетом. Вони терплячі до стороннього шуму, виділяються спокійним поведінкою. У білих кроликів характерний відтінок хутра сніжно-білий, який ефектно відтіняє підшерстям сріблястого кольору. Колір очей – червоний, нігті – білі або тілесні.
Новозеландський білий кролик
Новозеландський білий кролик має коротку шию, голова наче посаджена прямо на тулуб. Вуха – короткі, довжиною не більше 11 см. Форма голови – округла, в профіль спостерігається легка горбатість носа.
При племінному розведенні вибраковуються кролики з падаючими або занадто довгими вухами, з рідкою шерстю або масою тіла понад 5,5 кг.
Чистокровні НЗК кролики мають красиве хутро червоно-коричневого кольору. Голова – компактних розмірів, округлої форми. Вуха стирчать вгору і в довжину не перевищують 12 см. У представників цієї породи не повинно бути вираженого подгрудка. Очі у кроликів темно-коричневого кольору.
Хутро у червоних новозеландських кроликів – рівномірний, густий і блискучий. На мордочці, животі і внизу стегон шерсть більш світлого відтінку. Довжина тіла червоних новозеландців не перевищує 50 см, а маса – 5 кг.
«Новозеландці» з червоним кольором вовни менш плодовиті, ніж їхні білі побратими. В одному посліді можна отримати 6-8 кроленят. Кролиця відмінно доглядає за малюками, повністю викармлівая їх своїм молоком. Вже до 60-денного віку кролики важать близько 2,5 кг.
Зміст і догляд
Невибагливість новозеландці породи – один з її головних козирів. Кроликів можна утримувати в гігієнічних клітинах з сітчастою підлогою. За рахунок щільного шару вовни на лапах кролики не будуть травмуватися і хворіти.
Невибагливість новозеландці породи – один з її головних козирів
Рекомендації щодо змісту:
- Температура в приміщенні, де встановлені клітки, повинна становити 18-20 ° С.
- Не допускається протяг, підвищена вологість і погана вентиляція.
- Новозеландські кролики, особливо червоної породи, погано переносять шум і яскраве світло.При наявності таких зовнішніх факторів кролики стають пригнобленими, погано їдять, повільно ростуть.
Важливо організовувати регулярні ветеринарні огляди вихованців. Вони особливо необхідні в період вакцинації, перед проведенням якої потрібно проглістовать тварина і переконатися в тому, що воно здорове. Схема щеплень розробляється індивідуально, залежно від регіону вирощування. У перелік обов'язкових входять щеплення від геморагічної хвороби і міксоматозу, які проводять вже після досягнення молодняком 45-денного віку.
Основа раціону новозеландський кролів – гранульовані корми, сіно, овочі, гілковий корм, злакові та бобові культури. Годувати поголів'я можна двічі в день, уникаючи при цьому перегодовування, який може привести до ожиріння тварин і виникнення проблем в роботі травлення.
У раціон кроликів включають:
- коренеплоди, особливо добре кролі поїдають картоплю і моркву;
- гілковий корм;
- зерно ячменю, вівса, пшениці;
У кроликів в клітинах повинна бути постійно чиста вода. Зручно організувати її подачу через ніпельні поїлки. Якщо необхідно ввести в раціон новий корм, то це виконують поступово, щодня збільшуючи дозу і відстежуючи стан тварин.
Бадилля картоплі заборонена
При заготівлі зелені для годування кроликів необхідно враховувати, що деякі польові трави мають отруйними властивостями і призводять до загибелі тварин. Також неприпустимо давати кроликам в їжу бадилля картоплі або томата, листя салату, пастернак.
Розведення
Новозеландські кролики рано досягають статевої зрілості: схрещувати особини можна вже у віці 4,5-5 місяців. Велика кількість малюків в окроле і хороший материнський догляд роблять розведення породи вигідним і рентабельним. В одному окроле налічується до 12 кроленят. Вага кожного з них становить в середньому 45 грам.
При розведенні новозеландської породи необхідно дотримуватися основних правил утримання та догляду. Самки самостійно вигодовують потомство, при цьому малюки можуть давати по 15 грам приросту маси щодня у віці до 3 тижнів. Уже в 2 місяці звірята важать близько 1,8-2,2 кг, а в 3 місяці середня вага особини досягає 3,5 кг.
Здорові та міцні кролиці, відібрані для племінної роботи, повинні запліднюватись не пізніше 20 діб після окролу. В іншому випадку самка починає страждати ожирінням і стає непридатною для отримання численного і здорового потомства.
Представники породи Новозеландський кролик – перспективні як для вирощування в промислових масштабах, так і в невеликих фермерських господарствах. Через простоту догляду отримувати великий вихід м'яса і якісний хутро можна при мінімальних трудових і фінансових витратах.