Кролики м'ясної породи: види, розведення
Кролі, як вид ремесла, прийшло до нас з давніх часів. Рід заняття набуло свою актуальність і велике виробництво приблизно кілька століть назад. На даному етапі нам відомо понад 700 різновидів кролів. З кожним роком різновиди кролів збільшуються через отримання різноманітних порід шляхом їх схрещування і мутації кроликів.
Розведення кроликів в наш час користується великою популярністю. При мінімальних витратах на корм і роботу виробництво кролів себе повністю виправдовує. Якщо за ними правильно доглядати, вони швидко виростають, прекрасно розмножуються, мають дієтичне м'ясо і цінне хутро, з якого шиють одяг.
Різновиди кроликів:
М'ясо-шкурковие. Вирощують кролів для отримання не тільки м'яса, але і шкурок.- Шкурковие. Акцент ставиться на самій шкірці. Кролики такої породи цінуються за хутро.
- М'ясні. З особливим типом будови тушки, для повного отримання м'яса.
- Пухові. У цієї породи шерстка тварин довжиною понад 12 см.
- Декоративний вид.
З усіх видів кроликів – приблизно половина відноситься до породи м'ясних, які і є самими затребуваними через вихід м'яса. Кролі різних порід мають зовнішні відмінності, а також відмінності в м'ясі. У різних порід різна жирність, калорійність, склад білка, вихід м'яса теж різний.
характеристика кроликів
Хоч порід налічується дуже багато, але є кілька характеристик, які їх об'єднують:
- інтенсивність росту;
- висока плодючість і виживання малюків;
- невибагливий до умов утримання;
- низька смертність.
Кролики м'ясних порід розлучаються не тільки для м'яса, а також для пуху та шкурки. Ця порода характерна великою вагою і великої тушкою. Розвитку породи кролів м'ясного виду посприяло бажання швидко і без особливих зусиль отримувати м'ясо. Вихід м'яса такої породи становить близько 60%, без особливого жиру. Відмінність цієї породи в тому, що ці тварини мають здатність швидко набирати вагу, хороший зростання, швидке статеве дозрівання. За один раз кролиця може привести 8-10 кроленят. Так через своїх характерних особливостей цей вид ще називають «Бройлерні».
Також м'ясні кролі діляться на кілька підтипів, які відрізняються між собою вагою, плодовитістю і зростанням. Є тип великих і скоростиглих.
Зовнішній вигляд цих тварин: мають невелику голову з середніми вушками, розвинену м'язову мускулатуру. Мають приємну на дотик і якісну шубку. Приблизна вага становить 5-6 кг.
Розглянемо популярні класифікації при розведенні породи кролів м'ясного напряму:
- Радянська шиншила
- білий велетень
Віденський блакитний- Кроль сріблястий
- фландр
- Каліфорнійський
- Новозеландський білий
- метелик
- Рекс
- сірий велетень
- німецький баран
Радянська шиншила була виведена вченими з Новосибірська і Саратова внаслідок схрещування виду Білий велетень з породою Шиншила. Це було зроблено для того, щоб отримати високу масу тіла, більший вихід м'яса, відмінний пух, а також для швидкого адаптування до погодних умов Росії.
характерні відмінності радянської шиншили:
Плодючість. Кролиця приводить приблизно 6-10 кроленят- Подовжене і струнке тіло
- Невелика голова
- Середні, прямостящіе вушка
- Блакитно-сірий, чорний, білий окрас
- Маса тушки доходить до 5 кг.
- Вихід м'яса 50-60%
Білий велетень – ця порода була виведена шляхом схрещування фландер з шиншили і Сірим велетнем, при всьому при цьому на схрещування брали тільки альбіносів. Білий велетень є самим популярним видом у виробників харчової промисловості, оскільки тварина при зростанні набирає хорошу масу. У розведенні цей тип кролика самий невибагливий. характерні особливості Білого велетня:
Середня вага – 5.5 кг. Але бували такі випадки, що вага доходив до 8 кг.- Подовжений тулуб, спина рівна, середня голова, вуха широкі
- Плодючість.Кролиця виробляє 7-8 кроленят.
- Чисте м'ясо становить 78-82%

сірий велетень. Така порода була виведена на Україні, в Полтавській області. Отримали породу шляхом схрещування Фландер і звичайних домашніх простачка. Таким чином, це поліпшило продуктивність, життєстійкість при невибагливості у догляді. Велику популярність має в районі Південної Росії. характерні особливості таких тварин:
- Швидкий ріст
- Невибагливість у догляді
- збита тушка
- рухливі
- Привід потомства до 8 кроленят
- Вихід м'яса 56-58%
- Маса кролика до 5 кг
Німецький баран – одна з найдавніших порід. Була виведена в Німеччині в ході схрещування Французького барана і фландер і Англійського барана. Через втручання Англійського барана відмінною рисою стали висловухі вушка, Які з часом почали скріплювати прищіпками. Але за рахунок довгих вух – погіршується слух і вони не такі полохливі, як інші. Характеристики Німецького барана:
Голова за своєю формою нагадує голову барана.- Вуха до 40 см.
- Кремезне приосадкувате тіло
- Підкова з довгою вовни на лобі
- Шовковистий хутро без підшерстя
- Плодючість розвинена на низькому рівні. Привід близько 4-5 кроленят
- Маса до 5 кг.

фландр – найпотужніший кролик. Був виведений в Бельгії. Характерні відмінності в розведенні:
- Вага дорослого кролика 11-14 кг. Але були такі випадки, що маса доходила до 25 кг
- Має потужний корпус
- Має гарний цінне хутро
- М'ясний вихід до 81%
метелик – це порода, яка була виведена в Білорусії безпосереднім скрещеваніем англиского метелики і простих домашніх кроликів після схрещували з видом Флаундер. Такі м'ясні кролики цієї породи невибагливі до відходу і нормально адаптуються до різної погоди. Характеристики:
Мають хорошу плодючість. Самка може привести до 8 кроленят- Середня структура тіла
- Середня вага становить приблизно 4-5 кг
- голова середня
- Вуха не довгі
Рекс. Цей вид кролика був виведений у Франції і пізніше перевезений до Німеччини. М'ясо цієї породи дуже ніжне і соковите, дієтичне. Щоб отримати цінну шкірку, необхідно дотримуватися правил вичинки шкіри. Характеристики:
- Маса близько 4 кг
- Тіло середнє, витончене
- Набирає вагу не дуже швидко
- Має середню плодючість. Кролиця може привести в середньому до 5 кроленят
Вибір м'ясної породи кролика
Кожна м'ясна порода має свій напрямок, достоїнства і недоліки. Перш ніж вибирати для себе або свого виробництва, необхідно визначитися, для чого він вам потрібен. Після чого потрібно визначитися з тим, якого виду ви хочете кролика, якого приблизно розміру, який м'ясний вихід віддаєте перевагу і т. Д. Коли ви придбали кролика, необхідно знати особливості догляду і годівлі. Також, якщо заводите сім'ю кроликів – слід створити їм оптимальні умови.
кролики пристосовані до морозів, Але не до сильних, тому необхідно стежити, щоб взимку кролики не позамерзали. Клітка повинна добре провітрюватися і бути захищена від попадання сонячних променів. Породи необхідно розводити строго за інструкціями. Імунітет у кроликів залежить від того, як ви стежите за періодичністю профілактичних уколів. За рік кролиця може привести 5-6 разів від 4 до 9 кроленят.
Розведення включає в себе і годування. У кормах породи кролів м'ясного напряму невибагливі. Звичайний раціон складається з трави, картоплі, зерна, сіна. З раціону не можна виключати сіно і воду. Також раціон повинен бути збагачений вітамінами для зміцнення імунітету.







