кролик калорійність
Кроликів вирощують заради одержання шкурки і м'яса. Харчова поживність кролятини у багато разів перевершує інші види м'ясної продукції інших тварин. Ще на початку вісімдесятих було доведено, що в тушці кролика, вік якого не перевищує восьми місяців, зовсім не накопичуються радіонукліди. Воно рекомендується в якості лікувальної добавки особам, які постраждали від радіовипромінювань і катастроф на АЕС і інших катаклізмах.
Можна знайти багато суджень про те, скільки важить тушка молодого кролика, різниться в різних джерелах інформації. Однак прихильники акселеративного кролівництва знають, що вона становить від 2050 р до 2650 р чотиримісячному віці в ній тільки починає формуватися жир, про основному присутня м'ясо. У дослідженнях встановлювали основні цінності, які має молодий кролик, калорійність м'яса склала 156 ккал на 0,1 кг.
скільки калорій
Харчова цінність визначається кількістю вхідних компонентів, на 100 г в м'ясі кролика до 8-ми місячного віку:
- білки є 21,137 ± 0,005 г;
- жири присутній 10,794 ± 0,005 г;
- води розчинено 66,683 ± 0,005 г;
- зольні речовини становлять 1,109 ± 0,005 г;
- корисний холестерин присутній в кількості 39,150 ± 0,005 мг;
- омега-3 жирні кислоти є 0,352 ± 0,005 г;
- омега-6 жирних кислот є 2,716 ± 0,005 м

Методика визначення калорійності досить проста. З м'яса виділяється волога, а потім сухий залишок спалюється. Процедура виконується в спеціальній калориметричної «бомбу». По завершенні спалювання розраховується кількість виділеної теплоти. В результаті проведення подібних експериментів в НДІ м'ясомолочної продукції отримані наступні результати для м'яса і продуктів його переробки:
- в 100 г сирого м'яса є 156,648 ± 0,010 ккал;
- в фарші вже інше значення – 146,911 ± 0,010 ккал;
- після прожарювання м'яса кролика його калорійність становить 162,137 ± 0,010 ккал;
- після завершення варіння показники калорійності знижуються – 149,702 ± 0,010 ккал;
- в процес гасіння помічена ще більша спад калорійності – 144,359 ± 0,010 ккал;
- теплова обробка, спрямована на випічку в духовці, також знижує калорійність до 142,388 ± 0,010 ккал;
- котлети з кролячого м'яса дали всього 141,571 ± 0,010 ккал;
- бульйон з кролятини мав найнижчу енергетичну цінність – 49,709 ± 0,010 ккал.
Прийнято розглядати склад у вигляді основних макроелементів, що становлять м'ясо, а також мікроелементів, присутніх в невеликих кількостях. Даними люб'язно поділилися в Інституті Харчування РАН. макроелементи:

- в 100 г м'яса кроликів є 24,767 ± 0,005 мг магнію;
- також присутній 224,668 ± 0,005 мг сірки;
- крім цього є 19,669 ± 0,005 мг кальцію;
- знайдено 79,477 ± 0,005 мг хлору;
- виявлено 56,108 ± 0,005 мг натрію;
- виявлено 189,811 ± 0,005 мг фосфору;
- і виміряно 334,249 ± 0,005 мг калію.
Є дані про наявність мікроелементів:
- в 100 г кролятини виявлено 3,289 ± 0,005 мг заліза;
- присутній 4,419 ± 0,005 мкг молібдену;
- виявлено 2,304 ± 0,005 мг цинку;
- знайдено 0,007 ± 0,005 мг марганцю;
- виявлено 4,971 ± 0,005 мкг йоду;
- встановлено наявність 8,462 ± 0,005 мкг хрому;
- зважено 129,609 ± 0,005 мкг міді;
- визначено 72,128 ± 0,005 мкг фтору;
- встановлено присутність 16,113 ± 0,005 мкг кобальту.
З кролячого м'яса рекомендують варити супи. Тут використовуються не тільки м'якоть, навіть грудка, що містить дрібні кістки у великій кількості в супах корисна. Багатьом подобається вживати саме таке м'ясо з кістками. Тут проявляється особливий смак.
У багатьох ресторанах готують один з кращих супів. Його рекомендують не тільки здоровим людям, а й хворим. Процес приготування нескладний:
- Кролячу тушку розділити на частини приблизно по 40 … 70 м
- Варити близько однієї години, після закінчення варіння додати сіль.
- Зварене м'ясо вийняти з бульйону і дати йому стекти, потім остудити.
- Тепер черга за овочами. У блендері подрібнити морква, потім порізати цибулю.
- Овочі відправити в бульйон і варити близько 10 хвилин.
- Щоб суп був насиченим, в нього додають промитий рис.Процес варіння рису становить приблизно 15 хвилин.
- Додається зелений горошок, і потім – селера. Варка цих інгредієнтів складає близько двох хвилин.
- При подачі страви в суп додають шматочки вареної кролятини.
Подібний суп рекомендований людям, страждаючим гастритом, що страждають від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, всі інгредієнти в ньому легко будуть засвоєні організмом людини.

При підготовці до варіння потрібно мати:
- кролятини близько 300 ± 50 г;
- морква невелика, приблизно 150 … 170 г;
- цибулина масою біля 70 г;
- промитого рису 65 … 70 г (приблизно одна третина склянки);
- селери – одна рослина близько 10 г;
- консервованого зеленого горошку близько 200 мл,
- можна додати петрушки і кропу по 10 г.
Суп вариться в 2 л води.
Отримане блюдо на 100 г буде мати калорійність 32,8 ± 0,1 ккал. У складі будуть присутні:
- білки – близько 2,9 ± 0,1 г;
- жири – не більше 0,9 ± 0,05 г;
- вуглеводи – трохи більше 3,4 ± 0,05 м
Для смаження використовують м'ясні частини кролячій тушки, хоча є любителі, яким подобається повозитися з дрібними кісточками. Перед смаженням потрібно потримати тушку в маринаді. Тут не потрібно шукати складні інгредієнти. потрібні:
- газована вода – приблизно 1,5 л;
- сіль – 5 … 8 г;
- подрібнену цибулю, приблизно дві головки по 70 … 90 г;
- кроляча тушка від 1,5 кг і більше.
Всі інгредієнти поміщаються в каструлю. Мінімальна тривалість складе 2 години, але не більше 6 годин.
Для смаження бажано використовувати решітки для гриля. Приготування виконується на мангалі, де попередньо пропалює дрова або розпалюється деревне вугілля. Потрібно тільки гаряче тління вугілля.

- На нижню решітку розстеляють фольгу.
- Укладають рівномірно шматочки м'яса.
- Накривають верхньої гратами.
- Ставлять на мангал.
- Жарка крізь фольгу виконується не менше 20 хвилин.
- Потім грати перевертають, дають прожаритися шматочках зі зворотного боку 7 … 9 хвилин.
- Ще 3 … 6 хвилин залишають на вугіллі, розташовуючи грати вниз фольгою.
- Ґрати ставлять на піддон, знімають м'ясо в блюдо.
- Прикрашають зеленою цибулею, кропом і петрушкою, подають на стіл.
Приготування тушкованого кролика необхідно виконувати в казані з кришкою, може використовуватися гусятница або масивна чавунна емальований посуд (сотейник).
- Тушку ріжуть на порційні шматочки, приблизно 40 … 70 м
- Розкладають на підносі або інший посуді, посипають сіллю, щоб м'ясо просочилося.
- Ставлять казан на вогонь і наливають масло.
- Мелкоізмельченной цибулю смажать на олії (перевагу оливковій, але можна і на соняшниковій).
- Акуратно додають шматочки кролятини.
- На сильному вогні смажити не більше 7 … 8 хвилин.
- Накрити кришкою і поставити на самий маленький вогонь.
- Процес гасіння триває від 30 до 40 хвилин.
- В кінці можна додати сметану.

Як гарнір тут можна використовувати варену картоплю або гречану кашу.
запечена
Це один з найпростіших способів приготування кролика. Зазвичай запікають тушку цілком. У хороших ресторанах використовують печі італійського типу. Останнім часом модно запікати м'ясо в тандирі. Тому слід розглянути подібний рецепт приготування запеченого кролика.
Тушку поміщають в маринад. У його складі:
потрібно шукатиме складні інгредієнти. потрібні:
- газована вода – приблизно 1,5 л;
- сіль – 5 … 8 г;
- подрібнену цибулю, приблизно три головки по 70 … 90 м
Витримати потрібно не менше 3-годин. Любителі гострої їжі додають в маринад подрібнений червоний перець.
- Розпалюють вогонь в тандирі, дають вугіллю повністю прогоріти.
- Залишають тільки тліючі жарини.
- Вішають тушку на гак, знизу підвішують невелику миску для збору стікає соку.
- Накривають щільно кришкою.
- Тушку опускають в тандир, витримують від 30 до 40 хвилин.
- Відкривають кришку і виймають запеченого кролика.
- Подають на стіл на блюді або на лягане.
Для хворих і дітей готують кролика на пару. Мультиварка допоможе приготувати не тільки кроляче м'ясо. Принагідно буде зварений в отриманому бульйоні картопля.

- Тушку ріжуть на порційні шматочки.
- Викладають на блюдо, щоб посолити.
- Давши солі проникнути всередину м'яса, сколюють в кошик мультиварки.
- Наливають воду в нижню частину пристрою.
- Кладуть очищений картопля. Маса картоплі повинна приблизно дорівнювати масі кролятини.
- Воду злегка підсолюють.
- Включають мультиварку і ставлять на 40 хвилин.
- Після виключення отримують ніжне м'ясо, а також бульйон з кролятини з вареною картоплею.
Кролик корисний у всіх видах приготування. З нього роблять відмінні котлети. У період масового забою, можна приготувати тушонку, яку консервують в скляних банках. Потрібно тільки не менше 10 хвилин витримати при температурі 130 ° С. Тоді гарантоване не виникнуть ніякі небезпечні процеси зберігання.
Кроляча тушка в замороженому вигляді (при температурі -18 ° С) може зберігатися до півроку.