Кролики

Калорійність кролячого м’яса і які страви можна приготувати з нього

Оприлюднено

кролик калорійність

Кроликів вирощують заради одержання шкурки і м'яса. Харчова поживність кролятини у багато разів перевершує інші види м'ясної продукції інших тварин. Ще на початку вісімдесятих було доведено, що в тушці кролика, вік якого не перевищує восьми місяців, зовсім не накопичуються радіонукліди. Воно рекомендується в якості лікувальної добавки особам, які постраждали від радіовипромінювань і катастроф на АЕС і інших катаклізмах.

Можна знайти багато суджень про те, скільки важить тушка молодого кролика, різниться в різних джерелах інформації. Однак прихильники акселеративного кролівництва знають, що вона становить від 2050 р до 2650 р чотиримісячному віці в ній тільки починає формуватися жир, про основному присутня м'ясо. У дослідженнях встановлювали основні цінності, які має молодий кролик, калорійність м'яса склала 156 ккал на 0,1 кг.

скільки калорій

Харчова цінність визначається кількістю вхідних компонентів, на 100 г в м'ясі кролика до 8-ми місячного віку:

  • білки є 21,137 ± 0,005 г;
  • жири присутній 10,794 ± 0,005 г;
  • води розчинено 66,683 ± 0,005 г;
  • зольні речовини становлять 1,109 ± 0,005 г;
  • корисний холестерин присутній в кількості 39,150 ± 0,005 мг;
  • омега-3 жирні кислоти є 0,352 ± 0,005 г;
  • омега-6 жирних кислот є 2,716 ± 0,005 м

Методика визначення калорійності досить проста. З м'яса виділяється волога, а потім сухий залишок спалюється. Процедура виконується в спеціальній калориметричної «бомбу». По завершенні спалювання розраховується кількість виділеної теплоти. В результаті проведення подібних експериментів в НДІ м'ясомолочної продукції отримані наступні результати для м'яса і продуктів його переробки:

  • в 100 г сирого м'яса є 156,648 ± 0,010 ккал;
  • в фарші вже інше значення – 146,911 ± 0,010 ккал;
  • після прожарювання м'яса кролика його калорійність становить 162,137 ± 0,010 ккал;
  • після завершення варіння показники калорійності знижуються – 149,702 ± 0,010 ккал;
  • в процес гасіння помічена ще більша спад калорійності – 144,359 ± 0,010 ккал;
  • теплова обробка, спрямована на випічку в духовці, також знижує калорійність до 142,388 ± 0,010 ккал;
  • котлети з кролячого м'яса дали всього 141,571 ± 0,010 ккал;
  • бульйон з кролятини мав найнижчу енергетичну цінність – 49,709 ± 0,010 ккал.

Прийнято розглядати склад у вигляді основних макроелементів, що становлять м'ясо, а також мікроелементів, присутніх в невеликих кількостях. Даними люб'язно поділилися в Інституті Харчування РАН. макроелементи:

  • в 100 г м'яса кроликів є 24,767 ± 0,005 мг магнію;
  • також присутній 224,668 ± 0,005 мг сірки;
  • крім цього є 19,669 ± 0,005 мг кальцію;
  • знайдено 79,477 ± 0,005 мг хлору;
  • виявлено 56,108 ± 0,005 мг натрію;
  • виявлено 189,811 ± 0,005 мг фосфору;
  • і виміряно 334,249 ± 0,005 мг калію.

Є дані про наявність мікроелементів:

  • в 100 г кролятини виявлено 3,289 ± 0,005 мг заліза;
  • присутній 4,419 ± 0,005 мкг молібдену;
  • виявлено 2,304 ± 0,005 мг цинку;
  • знайдено 0,007 ± 0,005 мг марганцю;
  • виявлено 4,971 ± 0,005 мкг йоду;
  • встановлено наявність 8,462 ± 0,005 мкг хрому;
  • зважено 129,609 ± 0,005 мкг міді;
  • визначено 72,128 ± 0,005 мкг фтору;
  • встановлено присутність 16,113 ± 0,005 мкг кобальту.

З кролячого м'яса рекомендують варити супи. Тут використовуються не тільки м'якоть, навіть грудка, що містить дрібні кістки у великій кількості в супах корисна. Багатьом подобається вживати саме таке м'ясо з кістками. Тут проявляється особливий смак.

У багатьох ресторанах готують один з кращих супів. Його рекомендують не тільки здоровим людям, а й хворим. Процес приготування нескладний:

  1. Кролячу тушку розділити на частини приблизно по 40 … 70 м
  2. Варити близько однієї години, після закінчення варіння додати сіль.
  3. Зварене м'ясо вийняти з бульйону і дати йому стекти, потім остудити.
  4. Тепер черга за овочами. У блендері подрібнити морква, потім порізати цибулю.
  5. Овочі відправити в бульйон і варити близько 10 хвилин.
  6. Щоб суп був насиченим, в нього додають промитий рис.Процес варіння рису становить приблизно 15 хвилин.
  7. Додається зелений горошок, і потім – селера. Варка цих інгредієнтів складає близько двох хвилин.
  8. При подачі страви в суп додають шматочки вареної кролятини.

Подібний суп рекомендований людям, страждаючим гастритом, що страждають від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, всі інгредієнти в ньому легко будуть засвоєні організмом людини.

При підготовці до варіння потрібно мати:

  • кролятини близько 300 ± 50 г;
  • морква невелика, приблизно 150 … 170 г;
  • цибулина масою біля 70 г;
  • промитого рису 65 … 70 г (приблизно одна третина склянки);
  • селери – одна рослина близько 10 г;
  • консервованого зеленого горошку близько 200 мл,
  • можна додати петрушки і кропу по 10 г.

Суп вариться в 2 л води.

Отримане блюдо на 100 г буде мати калорійність 32,8 ± 0,1 ккал. У складі будуть присутні:

  • білки – близько 2,9 ± 0,1 г;
  • жири – не більше 0,9 ± 0,05 г;
  • вуглеводи – трохи більше 3,4 ± 0,05 м

Для смаження використовують м'ясні частини кролячій тушки, хоча є любителі, яким подобається повозитися з дрібними кісточками. Перед смаженням потрібно потримати тушку в маринаді. Тут не потрібно шукати складні інгредієнти. потрібні:

  • газована вода – приблизно 1,5 л;
  • сіль – 5 … 8 г;
  • подрібнену цибулю, приблизно дві головки по 70 … 90 г;
  • кроляча тушка від 1,5 кг і більше.

Всі інгредієнти поміщаються в каструлю. Мінімальна тривалість складе 2 години, але не більше 6 годин.

Для смаження бажано використовувати решітки для гриля. Приготування виконується на мангалі, де попередньо пропалює дрова або розпалюється деревне вугілля. Потрібно тільки гаряче тління вугілля.

  1. На нижню решітку розстеляють фольгу.
  2. Укладають рівномірно шматочки м'яса.
  3. Накривають верхньої гратами.
  4. Ставлять на мангал.
  5. Жарка крізь фольгу виконується не менше 20 хвилин.
  6. Потім грати перевертають, дають прожаритися шматочках зі зворотного боку 7 … 9 хвилин.
  7. Ще 3 … 6 хвилин залишають на вугіллі, розташовуючи грати вниз фольгою.
  8. Ґрати ставлять на піддон, знімають м'ясо в блюдо.
  9. Прикрашають зеленою цибулею, кропом і петрушкою, подають на стіл.

Приготування тушкованого кролика необхідно виконувати в казані з кришкою, може використовуватися гусятница або масивна чавунна емальований посуд (сотейник).

  1. Тушку ріжуть на порційні шматочки, приблизно 40 … 70 м
  2. Розкладають на підносі або інший посуді, посипають сіллю, щоб м'ясо просочилося.
  3. Ставлять казан на вогонь і наливають масло.
  4. Мелкоізмельченной цибулю смажать на олії (перевагу оливковій, але можна і на соняшниковій).
  5. Акуратно додають шматочки кролятини.
  6. На сильному вогні смажити не більше 7 … 8 хвилин.
  7. Накрити кришкою і поставити на самий маленький вогонь.
  8. Процес гасіння триває від 30 до 40 хвилин.
  9. В кінці можна додати сметану.

Як гарнір тут можна використовувати варену картоплю або гречану кашу.

запечена

Це один з найпростіших способів приготування кролика. Зазвичай запікають тушку цілком. У хороших ресторанах використовують печі італійського типу. Останнім часом модно запікати м'ясо в тандирі. Тому слід розглянути подібний рецепт приготування запеченого кролика.

Тушку поміщають в маринад. У його складі:

потрібно шукатиме складні інгредієнти. потрібні:

  • газована вода – приблизно 1,5 л;
  • сіль – 5 … 8 г;
  • подрібнену цибулю, приблизно три головки по 70 … 90 м

Витримати потрібно не менше 3-годин. Любителі гострої їжі додають в маринад подрібнений червоний перець.

  1. Розпалюють вогонь в тандирі, дають вугіллю повністю прогоріти.
  2. Залишають тільки тліючі жарини.
  3. Вішають тушку на гак, знизу підвішують невелику миску для збору стікає соку.
  4. Накривають щільно кришкою.
  5. Тушку опускають в тандир, витримують від 30 до 40 хвилин.
  6. Відкривають кришку і виймають запеченого кролика.
  7. Подають на стіл на блюді або на лягане.

Для хворих і дітей готують кролика на пару. Мультиварка допоможе приготувати не тільки кроляче м'ясо. Принагідно буде зварений в отриманому бульйоні картопля.

  1. Тушку ріжуть на порційні шматочки.
  2. Викладають на блюдо, щоб посолити.
  3. Давши солі проникнути всередину м'яса, сколюють в кошик мультиварки.
  4. Наливають воду в нижню частину пристрою.
  5. Кладуть очищений картопля. Маса картоплі повинна приблизно дорівнювати масі кролятини.
  6. Воду злегка підсолюють.
  7. Включають мультиварку і ставлять на 40 хвилин.
  8. Після виключення отримують ніжне м'ясо, а також бульйон з кролятини з вареною картоплею.

Кролик корисний у всіх видах приготування. З нього роблять відмінні котлети. У період масового забою, можна приготувати тушонку, яку консервують в скляних банках. Потрібно тільки не менше 10 хвилин витримати при температурі 130 ° С. Тоді гарантоване не виникнуть ніякі небезпечні процеси зберігання.

Кроляча тушка в замороженому вигляді (при температурі -18 ° С) може зберігатися до півроку.