Комплекс

Де росте просо

Оприлюднено

Просо – одна з найдавніших культурних рослин Євразії. Просо вперше почали обробляти близько 7000 років тому в Китаї та Закавказзі. У великих обсягах вирощується в Індії, Китаї та Північній Африці, де є важливою сільськогосподарською культурою. Також вирощується на Близькому Сході, в Росії та в Україні.Просо – одна з найдавніших культурних рослин Євразії. Просо вперше почали обробляти близько 7000 років тому в Китаї та Закавказзі. У великих обсягах вирощується в Індії, Китаї та Північній Африці, де є важливою сільськогосподарською культурою. Також вирощується на Близькому Сході, в Росії та в Україні.

Де вирощують просо у Росії?

Також у ТОП-20 найбільших регіонів з посівних площ проса у 2019 році увійшли Алтайський край, Воронезька область, Ставропольський край, Пензенська область, Республіка Башкортостан, Ульянівська область, Омська область, Чуваська Республіка, Крим, Татарстан, Чеченська Республіка, Республіка Крим.

Як вирощується просо?

Просо – теплолюбна культура. Насіння інтенсивно проростає при температурі 25-30°С, мінімум для проростання 8-9°С. Якщо температура 8 °С, то проростання настає через 10-15 днів, при 15 °С – через 4-5 , а при 20-25 °С – через 3 дні. При зниженні температури до -3-5°С сходи гинуть.

Навіщо вирощують просо?

Для отримання зерна (пшона) вирощують переважно просо звичайне (Panicum miliaceum), яке нині у дикому вигляді невідоме. … Із зерна проса отримують крупу (пшоно) і борошно, виробляють солод і спирт, для корми худоби використовують зерно, лушпиння, мучель і солому.

Скільки росте просо?

Вегетаційний період золотого проса становить близько трьох місяців із дня посіву.

Як росте крупа пшоно?

Пшенокрупа, що отримується з плодів культурних видів проса (Panicum), звільнених від колоскових лусочок за допомогою обдирання. В результаті подібної обробки зерно зберігає лише ядро ​​– всі оболонки та зародок видаляються у процесі шліфування. … Колір пшона варіюється від світло-жовтого до яскраво-жовтого.

Чим просо відрізняється від пшона?

Зерна проса дуже маленькі, їх спочатку очищають від оболонок, потім їх виходить крупа – шліфоване пшоно, що легко можна знайти на полицях магазинів. Поверхня шліфованого пшона шорстка. Ця крупа добре засвоюється і швидко вариться. Тому її використовують для каш та запіканок.

Як правильно сіяти просо?

Норми висіву та глибина закладення проса Для вирощування проса на вологому ґрунті достатня глибиною загортання насіння — 5 см. Якщо верхній шар ґрунту сухий, насіння заглиблює на 8 см, на легких ґрунтах — на 10 см.

Коли можна садити просо?

Коли температура ґрунту на глибині 10 см дотягне до 12-140С, просо можна сіяти. Дуже важливо, щоб посів не потрапив під заморозки, хоча сходи рослин витримають -20С. Якщо температура знизиться до –30С, сходи можуть суттєво пошкодитись, зниження до –3,20С і нижче призводить до загибелі.