Плоди момордики гарні маринованими, їх смажать або гасять, а потім подають як гарнір до рису та м'ясних страв. Дехто навчився робити з момордики солодке варення. Молоде листя та пагони момордики надають стравам м'якого та приємного каррі-подібного аромату.10-Oct-2020
Коли їсти момордику?
Коли плід повністю дозріє, його насіння набуває солодкуватий смак і може вживатися в їжу сирим, проте після термічної обробки воно стає м'якшим. М'якуш і насіння момордики використовуються в кухнях Азії. Їх обсмажують, відварюють, додають у салати, супи та рагу.
Коли зривати момордику?
Рекомендується збирати плоди момордики на 8-10-й день після їх появи, тоді вони ще не мають гіркого присмаку. Відомо, що часті збори плодів стимулюють більш активне плодоношення. У той самий час, якщо рослині одночасно дозріває занадто багато плодів, воно слабшає.
Чи можна їсти момордику у сирому вигляді?
Їхній смак нагадує огірок, тому момордику додають у салати. З стиглих плодів використовується насіння, так як вони мають солодкий смак. Якщо провести термічну обробку, вони більш м'які. Насіння вживає в сирому вигляді, дуже часто їх використовують у країнах Азії.
Як пити момордику?
Лікувальна настойка із плодів момордики Залити у банку половину літра горілки, закрити кришкою. Витримати протягом двох тижнів у темному прохолодному місці. Настоянку плодів п'ють 3 дні натще (за 30 хвилин до їди), по 1 ч. ложці 3 рази на день.
Який смак у Момордики?
Смак самого плоду близький до смаку визрілий гарбуза. Щоправда, сосочкоподібна поверхня плода трохи гірчить, через це загальний. смак набуває гіркуватого відтінку. Недарма момордику називають гірким гарбузом. Але ця якість не заважає готувати з плодів делікатесні страви.
Як заварювати момордику?
Приготування чаю
- Вимийте та наріжте листя.
- Нарізане листя залийте 2 склянками окропу.
- Кип'ятіть воду з листям протягом 15 хвилин, при цьому чайник закривати кришкою не треба.
- Дайте чаю трохи охолонути, потім його процідіть.
- Отриманий відвар можна розділити на 3 частини та пити його 3 рази на день.
Що можна приготувати?
Плоди розрізають уздовж по довжині або нарізають півкільцями. Плоди момордики гарні маринованими, їх смажать або гасять, а потім подають як гарнір до рису та м'ясних страв. Дехто навчився робити з момордики солодке варення. Молоде листя і пагони момордики надають стравам м'який і приємний каррі-подібний аромат.
Як визначити стиглість Момордики?
Також момордику називають індійський гранат, тому що всередині дозріває насіння в соковитій оболонці яскраво-червоного кольору (фото 3). Це насіння часто називають ягодами. Саме вони й привертають увагу до момордіке. У повній стиглості плоди тріскаються, і насіння контрастно виділяється на тлі товстої помаранчевої шкірки.